preskoči na sadržaj

Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka

 > Naslovna
vijesti

Studij Politehnike Pula - predstavljen učenicima završnih razreda

Autor: Ivana Vladilo, 21. 2. 2018. 12:14

Stručni studij Politehnika Pula-Visoka tehničko-poslovna škole iz Pule predstavljen je učenicima završnih razreda naše Škole, 21. veljače 2018. god., u sklopu profesionalnog informiranja o mogućnostima nastavka obrazovanja nakon završetka trogodišnjeg obrazovanja.

Više o Politehnici Pula možete saznati na: www.politehnika-pula.hr

 

 

 

 [više]

https://ema.e-skole.hr/edukacije - EMA započela s radom

Autor: Ivana Vladilo, 21. 2. 2018. 02:16

https://ema.e-skole.hr/edukacije - EMA započela s radom

 [više]

BROŠURA ZA RODITELJE - "Intervju s roditeljima-odgovori koje je dobro znati"

Autor: Ivana Vladilo, 9. 2. 2018. 10:42

"Zbog rastuće dostupnosti proizvoda koji sadrže nove psihoaktivne tvari te visokih rizika koji se povezuju s njihovom konzumacijom, svrha prodmetne brošure je informirati roditelje o toj pojavi. U njoj će roditelji naći osnovne informacije o tome što su nove psihoaktivne tvari (nove droge), u kakvim se oblicima pojavljuju, gdje se iste mogu nabaviti, koji su učinci i štetne zdravstvene posljedice konzumacije novih droga te kako prepoznati trovanje novim psihoaktivnim tvarima. Takoder, u brošuri su navedeni savjeti za roditelje kako na vrijeme uočiti i spriječiti problem vezan uz konzumaciju novih psihoatkivnih tvari, odnosno kako razgovarati s djetetom o novim drogama i štetnim posljedicama njihove konzumacije."

Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske

BROŠURU ZA RODITELJE možete pročitati u KUTKU ZA RODITELJE

 

 [više]

6. veljače - Dan sigurnijeg interneta

Autor: Ivana Vladilo, 6. 2. 2018. 13:26

Povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, 6. veljače 2018. pozivamo vas da riješite kviz na stranici http://www.dansigurnijeginterneta.org/  i provjerite svoje znanje o sigurnijem korištenju interneta. Kviz je otvoren za rješavanje od 9 do 19 sati, a predviđene su i nagrade.

Pogledajte i obilje materijala i zanimljivosti na tu temu na stranici Centra za sigurniji internet i zaštitite se od zlonamjernih ljudi i sadržaja.

 

 [više]

Održano školsko natjecanje u zanimanju CNC operater/operaterka

Autor: Ivana Vladilo, 30. 1. 2018. 18:20

26. siječnja 2018. u Strojarskoj školi je održana 1. razina - školsko natjecanje učenika u zanimanju CNC operater/operaterka. Pristupila su 4 učenika, svi iz 3. razreda te postigli sljedeće rezultate:

učenik razred

bodovi
teorija

bodovi
praksa
bodovi
ukupno
osvojeno
mjesto
Suad Ahmetašević 32 24 38 62 2.
Marcel Latin 32 32 54 86 1.
Renato Mehmeti 32 21 35 56 4.
Luka Toth 32 27 43 60 3.

Čestitke natjecateljima!

 [više]

Početak nastave

Autor: Ivana Vladilo, 11. 1. 2018. 08:49

Nastava u 2. polugodištu započinje u ponedjeljak 15. siječnja 2018. s popodnevnom smjenom.

 [više]

ZAVRŠNI ISPIT (matura) ZIMSKI (3.) rok

Autor: Ivana Vladilo, 11. 1. 2018. 08:43

ZAVRŠNI ISPIT (matura) ZIMSKI (3.) rok:
IZRADBA ZAVRŠNOG RADA tijekom siječnja 2018. 
PREDAJA PISANOG DIJELA IZRADBE U URUDŽBENI ZAPISNIK najkasnije do 31.siječnja 2018. 
PREDAJA ZAVRŠNOG RADA najkasnije do 2.veljače 2018. 
OBRANA ZAVRŠNOG RADA 8.veljače 2018. 
PODJELA SVJEDODŽBI O ZAVRŠNOM RADU 13.veljače 2018.

 [više]

Posjet kazališnoj predstavi: "Što čekamo"

Autor: Senka Tomljanović Manestar, 6. 12. 2017. 18:51

glumci razgovaraju s publikom

Dana 5. prosinca 2017. god. nekoliko učenika završnih razreda Strojarske škole (razred 32) posjetilo je  HNK Ivan pl. Zajc sa školskom psihologinjom i pogledali su kazališnu predstavu pod nazivom "Što čekamo".

Predstava problematizira društvenu temu (ne)ravnopravnosti spolova i potiče komunikaciju glumaca i publike, čime ukida strogu granicu pozornice i gledališta. Cilj predstave nije samo potaknuti gledatelje na razmišljanje, već ih izvući na pozornicu i navesti ih da sudjeluju u kreiranju završnice.

Što se događa kada sin priopći da želi biti teta u vrtiću, a kći upisati Pomorski fakultet i biti kapetanica mornarima na nekom teretnjaku koji plovi s kraja na kraj svijeta?

U fokusu je jedna obitelj, samohrana majka blizanaca od kojih sin želi postati odgajatelj u vrtiću, i upravo se kroz taj izbor problematiziraju sve predrasude. Kćerka je biseksualka i želi upisati Pomorski fakultet ili FESB. U centru su majka i sin i njegov izbor. Majčine želje za budućnost sina i njegovi snovi. U prvom  dijelu predstave, uz to se na ekranu ispisuju frapantni podaci o lošijem položaju žena, od nezaposlenosti, razlike u plaćama, žrtvama nasilja, udjelu u vrhu upravljanja, korištenju porodiljnog dopusta... Izmjenjuju se i neke stereotipne poruke s upitnikom poput one da je majka koja previše radi, loša majka, a muškarac koji previše radi je dobar otac, o 'ženskim' i 'muškim' zanimanjima...

U drugom dijelu predstave sudjeluju srednjoškolci sa svojim razmišljanjima i rješenjima.

 [više]

"SEKUNDA KOJA MIJENJA ŽIVOT" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Senka Tomljanović Manestar, 1. 12. 2017. 13:02

Zašto koristiti siguronosni pojas u automobilu?

I ove školske godine naša se Škola uključila u aktivnosti programa prometne preventive  koje nudi Autoklub Rijeka s ciljem podizanja prometne kulture i prevencije prometnih nesreća.

Program je namijenjen učenicima 3. razreda.

Program i radionice vodi dipl.ing Tomislav Šepić u suradnji s Hitnom medicinskom pomoći, Policijskom upravom PGŽ i  Javnom vatrogasnom postrojbom Rijeka.

 

 

 [više]

STIPENDIRANJE

Autor: Ivana Vladilo, 27. 11. 2017. 10:37

Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija u školskoj odnosno akademskoj 2017./2018. godini.

Tekst Natječaja kao i obrasci za prijavu nalaze se na sljedećoj internetskoj poveznici: https://branitelji.gov.hr/vijesti/natjecaj-za-dodjelu-stipendija/1884.

 

 [više]

PREZENTACIJA STUDIJSKIH PROGRAMA U NARODNOM UČILIŠTU RIJEKA 30.11.2017.

Autor: Ivana Vladilo, 27. 11. 2017. 10:28

PREZENTACIJA STUDIJSKIH PROGRAMA U NARODNOM UČILIŠTU RIJEKA 30.11.2017. za učenike zainteresirane za studij u Velikoj Britaniji, u četvrtak 30.11. u 15 sati u Narodnom Učilištu Rijeka (Ulica Školjić 9) održat će se prezentacija studijskih programa Canterbury Christ Church University koju će održati predstavnik fakulteta Madalin Simeria.

 [više]

Poziv na prijavu za sudjelovanje u online tečaju u sklopu projekta BRIGHTS - DJELATNICIMA!

Autor: Ivana Vladilo, 15. 11. 2017. 13:15

 

Poziv na prijavu za sudjelovanje u online tečaju u sklopu projekta BRIGHTS
Poštovani,
 
Ovim Vas putem molimo za informiranje zainteresiranog odgojno-obrazovnog osoblja Vaše škole o prijavi za sudjelovanje u europskom projektu BRIGHTS, koji se od početka 2017. istovremeno provodi u 4 europske zemlje (Belgija, Grčka, Italija i Hrvatska). Podršku za provedbu projekta pruža i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske koje je suglasno s njegovom provedbom.
 
Projektom će se educirati profesori i ostalo odgojno-obrazovno osoblje škola te youth workeri, osobe koje rade s mladima od 13 do 19 godina u formalnom i neformalnom sustavu, o načinima primjene obrazovanja za globalno građanstvo u radu s mladima kroz tehnike digitalnog pripovijedanja koje su bliske mladima.
 
Zainteresirani se mogu prijaviti putem linka i time osigurati svoje mjesto u edukaciji o novim znanjima potrebnim za osnaživanje mladih za globalne izazove suvremenog društva.
 
PRIJAVA ZA SUDJELOVANJE U ONLINE TEČAJU
Kurikulum projekta BRIGHTS uključuje tri koraka online tečaja: 1) prijava za sudjelovanje u online tečaju koji je formiran u 4 modula od kojih svaki traje po 5 sati (ukupno 20 sati) i sastavljen je od specifičnih nastavnih sadržaja (video zapisi, literatura za čitanje, PPT prezentacije i pitanja višestrukog odabira). Tečaju je moguće pristupiti od veljače do ožujka 2018. u vremenu koje odgovara polaznicima, osobama koje rade s mladima.
 
Po završetku sudjelovanja u online tečaju, dio polaznika imat će mogućnost nastaviti s edukacijom kroz 2) radionice licem-u-lice u trajanju od 10 sati koje će biti održane u CTK Rijeka (Školjić 6) te kojima će kroz praktični pristup razviti vještine i kompetencije potrebne za bavljenje obrazovanjem za globalno građanstvo primjenom tehnika digitalnog pripovijedanja. Svim sudionicima u radionicama licem-u-lice pokriveni su troškovi prijevoza, smještaja i hrane.
 
Po završetku online i licem-u-lice radionica, osobe koje rade s mladima naučeno će primijeniti u praksi kroz 3) izradu digitalnih priča s mladima. Najbolja digitalna priča bit će odabrana na europskom natjecanju „Digitalne priče o obrazovanju za globalno građanstvo“, a njeni autori nagrađeni putovanjem u Brisel.
 
Napominjemo kako je moguće sudjelovati samo u online tečaju ili se uključiti u tri navedene faze edukacije.
 
Sudionicima u projektu dodijelit će se potvrde o sudjelovanju.
 
Na raspolaganju smo Vam za sva pitanja.
 
Srdačno,

Maja Ogrizović, mag. cult.
Centar tehničke kulture Rijeka
Voditeljica projekata
Školjić 6
51000 Rijeka
T +385 (0)51 320 281
F +385 (0)51 338 531

www.ctk-rijeka.hr
Pratite nas i na Facebooku!

 [više]

Termini informacija školske 2017./18.god. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Anamarija Bučić-Matejčić, 13. 11. 2017. 17:58

 [više]

Stipendije za učenike 1. razreda romske nacionalne manjine Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Vladilo, 25. 10. 2017. 13:18

Javni poziv polaznicima prvih razreda srednjih škola pripadnicima romske nacionalne manjine za stipendiju Ministarstva znanosti i obrazovanja za školsku godinu 2017./18.

Prilog:

JAVNI POZIV

OBRAZAC zahtjeva za traženje stipendije

 [više]

Oleg Mandić, autor u knjižnici

Autor: Ivana Vladilo, 23. 10. 2017. 16:07

U prepunoj dvorani, u napetoj tišini pri uvodnom filmu te razgovoru s Olegom Mandićem, publicistom i piscem, saznali smo kako je u logor dospio i kako, kao posljednji dječak iz Auschwitza izašao i nastavio život.

Olega Mandića ugostili smo povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica.

 

 

 

 

 [više]

Produžuje se rok zaprimanja prijava za Projekt Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima do 31. listopada 2017. godine

Autor: Ivana Vladilo, 16. 10. 2017. 11:38

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je izmjene Otvorenog javnog poziva za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2017. godinu.

Uslijed povećanog interesa učenika srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) produžuje se rok zaprimanja prijava za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ do 31. listopada 2017. godine.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Otvorenog javnog poziva je 18.000.000,00 kuna, od čega je 85% sredstava iz Europskog socijalnog fonda a 15% iz nacionalnih sredstava.

Prijava (Prijavni obrazac s propisanom dokumentacijom) se podnosi Ministarstvu neposredno ili putem pošte na adresu:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA
„Prijava na Otvoreni javni poziv – Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“
Ulica grada Vukovara 78
10000 ZAGREB

Sve informacije o Projektu „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2017. god. te popis tražene dokumentacije, dostupni su na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta https://www.mingo.hr/page/kategorija/ministarstvo

 [više]

Obavijest o stipendiranju učenika viših razreda srednjih škola pripadnika romske nacionalne manjine u 2017./2018. školskoj godini. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Vladilo, 11. 10. 2017. 18:09

Obavijest o stipendiranju učenika viših razreda srednjih škola pripadnika romske nacionalne manjine u 2017./2018. školskoj godini.

Sve potvrde koje treba pribaviti navedene su u dokumentu Obavijesti kao i postupak prijave.

 [više]

Predsjednici obrtničkih komora PGŽ i Federacije BiH posjetili Strojarsku školu

Autor: Ivana Vladilo, 22. 9. 2017. 12:29

U organizaciji Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom, Strojarsku školu su u petak 22. rujna posjetili i posebno razgledali novoopremljeni praktikum za zavarivanje, gospodin Kratofil i Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine. Posjeta je upriličena s ciljem buduće suradnje navedenih Komora i naše škole, za koju su oba predsjednika, kao i ravnatelj Škole, iskazali veliko zanimanje.

 [više]

Otvoreni javni poziv za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2017. godinu.

Autor: Ivana Vladilo, 20. 9. 2017. 10:00

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je Otvoreni javni poziv za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2017. godinu.

Ovaj Otvoreni javni poziv namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za zanimanja iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“, broj 42/08).

Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za dodjelu u okviru ovog Otvorenog javnog poziva iznose 18.000.000,00 kuna, od čega je 85% sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz nacionalnih sredstava.

Ukupni iznos potpore koja se može dodijeliti je 9.000,00 kuna po učeniku, za školsku godinu 2017./2018. (od 01.09.2017. do 31.08.2018. godine).

Prijava (Prijavni obrazac s propisanom dokumentacijom) se podnosi Ministarstvu neposredno ili putem pošte od 1.9.2017. do 13.10.2017. godine na adresu:
MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA
„Prijava na Otvoreni javni poziv – Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“
Ulica grada Vukovara 78
10000 ZAGREB

Sve informacije o Projektu „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ te popis tražene dokumentacije, dostupni su na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta https://www.mingo.hr/page/kategorija/ministarstvo  

NAPOMENA: Molimo da na potvrdama o redovitom školovanju naznačite naziv zanimanja, razred te da li je zanimanje JMO!

 [više]

Učenje na najsuvremenijoj opremi za zavarivanje - Novi list, 30. 8. 2017.

Autor: Ivana Vladilo, 6. 9. 2017. 12:15

čitljiv tekst 

 [više]

NATJEČAJ ZA UPIS POLAZNIKA OBRAZOVANJA ODRASLIH U ŠK.G.2017./2018. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Vladilo, 6. 9. 2017. 11:04

STROJARSKA ŠKOLA ZA INDUSTRIJSKA
I OBRTNIČKA ZANIMANJA – RIJEKA

NATJEČAJ    ZA   UPIS POLAZNIKA

OBRAZOVANJA ODRASLIH U ŠK.G.2017./2018.

                                                      

1. Programi trogodišnjeg obrazovanja za stjecanje stručne spreme i prekvalifikacije 

područje rada: strojarstvo, brodogradnja i metalurgija – za zanimanja:
-automehaničar/ka,
-autolimar/ica,
-instalater/ka grijanja i klimatizacije, 
-vodoinstalater/ka,
-plinoinstalater/ka,
-alatničar/ka,
-strojobravar/ica,
-tokar/ica,
-zlatar/ica
-limar/ica, 
-bravar/ica

2. Program četverogodišnjeg obrazovanja za  stjecanja srednje stručne spreme
područje rada: strojarstvo, brodogradnja i metalurgija – za zanimanje

-STROJARSKO–TEHNOLOŠKI TEHNIČAR/KA

 

3.Programi usavršavanja, nakon završene srednje stručne spreme

područje rada strojarstvo, brodogradnja i metalurgija

-vodo i plinoinstalater/ka – specijalist/ica
-sva zanimanja kao pod rednim brojem 1 uz  dodatak -  s p e c i j a l i s t /i c a   za to zanimanje.

Uz prijavu kandidati prilažu:
-sve svjedodžbe o završenom prethodnom obrazovanju
-rodni list
-domovnica
-dvije slike

Prijave se obavljaju u Školi tijekom mjeseca rujna 2017. godine.

Početak nastave je 02. listopada 2017. godine.

Informacije možete dobiti na tel. 343-200; 343-132  ili na mrežnim stranicama Škole http://www.ss-strojarskazaiiozanimanja-ri.skole.hr/.

 [više]

Popis udžbenika 2017. / 2018.

Autor: Ivana Vladilo, 30. 8. 2017. 12:21

POPIS UDŽBENIKA za šk. god. 2017./18. po zanimanjima, predmetima i godinama

Materijali za pojedine predmete nalaze se i na školskom webu pod imenom nastavnika koji ih predaje

 
Priloženi dokumenti:
Popis udzbenika.xlsx 
 [više]

POČETAK NASTAVE šk. god. 2017./2018.

Autor: Ivana Vladilo, 29. 8. 2017. 12:38

Nastava počinje u ponedjeljak 4. rujna s jutarnjom smjenom.

Učenici upisani u 1. razred počinju u 12:30 u kino-dvorani (2. kat, zapad)

Učenici 2. i 3. razreda dolaze u 13 sati (kod razrednika)

 [više]

UPISI 2017./18.

Autor: Senka Tomljanović Manestar, 27. 6. 2017. 12:39

Obavijest za učenike koji će se upisivati u učeničke domove

Učenici koji će se upisivati u prvi razred Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja   i prijavljivati u učeničke domove trebaju doći u Školu s UPISNICOM dana 13. srpnja 2017.god. (četvrtak) do 11:00 sati, kako bi stigli izvršiti upis u učeničke domove, a koji je planiran samo za dan 13.7.2017.

 

 [više]

UPISI 2017./18.

Autor: Senka Tomljanović Manestar, 27. 6. 2017. 12:35

 [više]

Upisi u prvi razred za šk.2017./18. god.

Autor: Senka Tomljanović Manestar, 19. 6. 2017. 13:45

Informacije o rokovima, uvjetima i načinu upisa, zdravstvenim kontraindikacijama te popis zanimanja s opisom i popisom nastavnih predmeta za Strojarsku školu za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci nalaze se u rubrici:

UPISI 2017./18.

 [više]

Kalendar pomoćničkih ispita za razdoblje od lipnja 2017. do ožujka 2018. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Anamarija Bučić-Matejčić, 14. 6. 2017. 07:27

 [više]

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole

Autor: Ivana Vladilo, 22. 5. 2017. 11:00

22. svibnja 2017.

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole 

Na temelju odredbi članka 22., stavka 8. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj škole (Narodne novine, br. 87/2008., 86/2009., 92/2010., 105/2010., 90/2011., 16/2012., 86/2012., 94/2013., 152/2014. i 7/2017.), ministar znanosti i obrazovanja donosi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole.

Važnije promjene obuhvaćene Pravilnikom o izmjenama i dopunama je da kandidati koji se upisuju u obrazovne programe za koje je posebnim propisima i mjerilima određeno obvezno utvrđivanje zdravstvene sposobnosti, ako u trenutku upisa nisu u mogućnosti dostaviti liječničku svjedodžbu medicine rada, pri upisu dostavljaju potvrdu obiteljskog liječnika, a liječničku svjedodžbu medicine rada dostavljaju školi najkasnije do kraja prvog polugodišta prvog razreda.

Kandidati koji se upisuju u programe obrazovanja za vezane obrte dužni su, pri upisu ili najkasnije do kraja prvog polugodišta prvog razreda, dostaviti školi sklopljen ugovor o naukovanju.

 

 [više]

Tribina MZO-a za PGŽ - Implementacija EU Agende za obrazovanje odraslih

Autor: Ivana Vladilo, 22. 5. 2017. 10:25

Odjel za cjeloživotno učenje Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi projekt pod nazivom Implementacija Europske agende obrazovanja odraslih koji je dio Programa Erasmus+ Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA). U sklopu projekta je, u petak 19. svibnja 2017. u trajanju od 14 - 16 sati u Strojarskoj školi održana tribina za sve zainteresirane subjekte iz Primorsko-goranske županije s temom upoznavanja s ključnim elementima Agende o kojima su izvijestili stručnjaci iz MZO-a, Petranović, Vodička i Mudrinić

 [više]

Promidžba obrtničkih zanimanja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Senka Tomljanović Manestar, 18. 5. 2017. 16:16

Obrtnička komora Primorsko goranske županije organizirala je predstavljanje srednjih strukovnih škola u svrhu promidžbe obrtničkih zanimanja. Program je održan  u dva termina: 11. i 18. svibnja 2017. u prostoru Art kina u Rijeci, a vodio ga je Dražen Turina -Šajeta.

Našu Školu predstavili su sljedeći učenici:

- Klaudia Nikšić i Marcel Latin, zanimanje CNC operetr/operaterka, razred 22 

- Luksetić Renato, zanimanje automehaničar, razred 24

- Francetich Stefano i Simčić Luka, zanimanje automehatroničar, razred 24.

 [više]

Dan tehničke kulture na Korzu 2017. - i mi smo sudjelovali!

Autor: Ivana Vladilo, 12. 5. 2017. 10:54

Pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Zajednica tehničke kulture Rijeka i udruge članice održale su jednodnevni program s dinamičkim prikazom svojih aktivnosti - Dan tehničke kulture na Korzu 2017. Aktivnosti u sklopu ove manifestacije na Korzu su započele u 10 sati, a trajale su do 16 sati. Tog su dana (10. svibnja 2017.) svoje umijeće korištenja novih tehnologija pokazali i naši automehatroničari i CNC operateri, učenici Abramušić, Malikić, Cindrić, Gavrić i Milivojević u pratnji profesora Segulina i Ponjavića.

 [više]

Zelena čistka 2017.

Autor: Ivana Vladilo, 5. 5. 2017. 18:52

25. travnja 2016. u Strojarskoj je školi održana akcija čišćenja okoliša, Zelena čistka. Tom je prigodom obilježen i Dan planeta Zemlje.

 [više]

KLUB 25 - Više od krvi, predavanje za treće razrede

Autor: Ivana Vladilo, 5. 5. 2017. 18:25

Volonterke Kluba 25 (Crveni križ) održale su 24. i 27. travnja 2017. predavanja učenicima trećih razreda tijekom kojih su upoznati s dobrovoljnim davanjem krvi uz prezentaciju Više od krvi, volonterskim radom te aktivnostima Kluba 25 koji darivanje krvi promiče i prakticira.

S razredom 34 bile su Elizabeta Ribarić i Dolores Makovac, a s razredom 32, Nives Ostojić Vranković i Martina Mikić te ih pozvale da s punoljetnošću i sami postanu dobrovoljni davatelji krvi i pridonesu spašavanju života.

 

 

        

 [više]

Eni Prijić državni prvak u kvizu Čitanjem do zvijezda 2016./17.

Autor: Ivana Vladilo, 27. 4. 2017. 12:09

U utorak 25. travnja 2017. održana je 3. (državna) razina kviza znanja "Čitanjem do zvijezda" za srednje škole u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara. Naš učenik Eni Prijić, razred 25, uspješno je savladao i ovu razinu te u konkurenciji 155 natjecatelja iz srednjih škola diljem Hrvatske koji su do državnog kviza stigli kroz školsku i županijsku razinu prelaženjem bodovnog praga, osvojio 1. mjesto s najboljim rezultatom.   Ponosni i sretni što u školi imamo takvog čitača, iskreno čestitamo!

fotografije

Više o natjecanju

 [više]

Josip Cindrić 7. na Državnom natjecanju

Autor: Ivana Vladilo, 11. 4. 2017. 19:35

Na Državnom natjecanju učenika u zanimanju TOKAR I SRODNA ZANIMANJA PODRUČJA OBRADE I MONTAŽE, održanom u našoj školi 5. i 6. travnja 2017., predstavnik Strojarske škole, učenik Josip Cindrić pod mentorstvom prof. Ivana Smojvera zauzeo je  7. mjesto u konkurenciji 15 učenika natjecatelja. Najiskrenije čestitamo Josipu!

Drugi o natjecanju:

http://www.ss-strukovna-velikagorica.skole.hr/?news_id=881

http://www.ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr/?news_id=549

 

 [više]

Studij Politehnike Pula - predstavljen učenicima završnih razreda

Autor: Senka Tomljanović Manestar, 9. 3. 2017. 19:01

Prezentacije studija Politehnike Pula

Stručni studij Politehnika Pula-Visoka tehničko-poslovna škole iz Pule predstavljen je učenicima završnih razreda naše Škole, 8. ožujka 2017. god., u sklopu profesionalnog informiranja o mogućnostima nastavka obrazovanja nakon završetka trogodišnjeg obrazovanja.

Više o Politehnici Pula možete saznati na: www.politehnika-pula.hr

 

 [više]

Vijeće učenika Strojarske škole izabralo novog predsjednika i zamjenicu

Autor: Senka Tomljanović Manestar, 7. 3. 2017. 19:15

Vijeće učenika Strojarske škole, kojeg čine predstavnici svih razreda u šk. 2016./17. godini, izabralo je PUŽ LORENA, učenika razreda 12 u zanimanju CNC operater/operaterka za novog predsjednika Vijeća učenika, na 2. sjednici vijeća održanoj 6. ožujka 2017.god.

KLAUDIA NIKŠIĆ, učenica razreda 22 u zanimanju CNC operater/operaterka izabrana je za zamjenicu predsjednika Vijeća učenika.

Čestitamo!

 

 [više]

Rijeka psihologije u Strojarskoj školi

Autor: Ivana Vladilo, 1. 3. 2017. 20:46

I ove godine naša se Škola uključila u manifestaciju Rijeka psihologije kojom se u Rijeci i okolici obilježava Tjedan psihologije u Hrvatskoj već 10. godinu za redom. Cilj ove manifestacije je približiti psihologiju nepsiholozima putem predavanja, radionica, tribina, prezentacija i sl.

Naša se školska psihologinja uključila u Rijeku psihologije radionicom za učenike i tribinoim za javnost s temom obrazovanja za održivi razvoj pri čemu je željela povezati psihologiju kao znanost koja se bavi proučavanjem ljudskog ponašanja s održivim razvojem koji se bavi ljudskim ponašanjem u okolišu i prema okolišu te strojarsku struku u kojoj se naši učenici obrazuju.

U našoj je Školi 23. veljače 2017. održana radionica za učenike pod nazivom: „Treba li mi novi mobitel“ o čemu možete više pročitati na : http://www.teklic.hr/lifestyle/event/radionica-za-ucenike-treba-li-mi-novi-mobitel/

Isti je dan u Klubu Sušačana održana tribina za javnost pod nazivom: „Učimo li učenike ekološki odgovornom ponašanju o čemu više možžete pročitati na:

http://www.teklic.hr/lifestyle/event/tribina-ucimo-li-ucenike-ekoloski-odgovornom-ponasanju/

FOTOGRAFIJE

 [više]

Eni Prijić 9. od 303 natjecatelja u kvizu Čitanjem do zvijezda

Autor: Ivana Vladilo, 17. 2. 2017. 13:46

U petak 3. veljače 2017. održana je 2. (regionalna) razina kviza znanja "Čitanjem do zvijezda" za srednje škole u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara. Naš učenik Eni Prijić, razred 25 uspješno je savladao i ovu razinu postigavši 50/70 bodova te se rangirao na 9. mjesto u konkurenciji 303 srednjoškolca iz gotovo cijele Hrvatske. Ponosni i sretni što u školi imamo takvog čitača, iskreno čestitamo!

 [više]

Dan sigurnijeg interneta

Autor: Ivana Vladilo, 2. 2. 2017. 09:49

 Dan sigurnijeg interneta - aktivnosti za nastavnike i učenike

 [više]

Donesen Pravilnik o izmjeni Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera

Autor: Ivana Vladilo, 19. 1. 2017. 13:39

Ministarstvo znanosti i obrazovanja                                                            125

Na temelju članka 86. stavka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (»Narodne novine«, broj 87/08., 86/09., 92/10., 105/10. – ispravak, 90/11., 5/12, 16/12., 86/12., 94/13. i 152/14.), ministar znanosti i obrazovanja donosi

PRAVILNIK O IZMJENI PRAVILNIKA O KRITERIJIMA ZA IZRICANJE PEDAGOŠKIH MJERA

Članak 1.

U Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera (»Narodne novine«, broj 94/15.), članak 4. mijenja se i glasi:

»(1) Pedagoška mjera izriče se i zbog neopravdanih izostanaka s nastave.

(2) Izostanak s nastave, u slučaju pravodobnog zahtjeva roditelja, može odobriti:

– učitelj/nastavnik za izostanak tijekom nastavnoga dana,

– razrednik za izostanak do tri (pojedinačna ili uzastopna) radna dana,

– ravnatelj za izostanak do sedam (uzastopnih) radnih dana,

– učiteljsko/nastavničko vijeće za izostanak do petnaest (uzastopnih) radnih dana.

(3) Roditelj može, više puta godišnje, opravdati izostanak svoga djeteta u trajanju do tri radna dana, a za koje nije pravodobno podnesen zahtjev za odobrenjem sukladno stavku 2. ovoga članka.

(4) Opravdanost izostanka s nastave zbog zdravstvenih razloga u trajanju duljem od tri radna dana uzastopno dokazuje se liječničkom potvrdom.

(5) Izostanak učenika s nastave može se opravdati i odgovarajućom potvrdom nadležne institucije, ustanove ili druge nadležne fizičke ili pravne osobe (Ministarstvo unutarnjih poslova, sud, nadležni centar za socijalnu skrb, ustanova u koju je učenik uključen zbog pružanja pomoći ili dijagnostike, škola s umjetničkim programima, škola stranih jezika, učenički dom, sportski klub, kulturno-umjetničko društvo, kazalište u koje je učenik uključen, specijalistička ordinacija u kojoj je obavljen pregled ili dijagnostička pretraga i drugo), uključujući i e-potvrdu o narudžbi za pregled u zdravstvenoj ustanovi.

(6) Neopravdanim izostankom smatra se izostanak koji nije odobren ili opravdan sukladno odredbama stavka 2., 3., 4. i 5. ovoga članka.

(7) Načini opravdavanja izostanaka učenika i primjereni rok javljanja o razlogu izostanka uređuju se statutom škole.«

Članak 2.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 602-01/16-01/00635

Urbroj: 533-28-16-0001

Zagreb, 28. prosinca 2016.

Ministar
prof. dr. sc. Pavo Barišić, v. r.

 

 [više]

Sekunda koja mijenja život - 1. radionica

Autor: Ivana Vladilo, 1. 10. 2016. 09:40

29. rujna 2016. održana je prva radionica u sklopu projekta Sekunda koja mijenja život.

Autoklub "Rijeka" je u suradnji s Istra filmom i Laboraratorijem za socijalnu psihologiju Laso d.o.o. realizirao projekt koji se sastoji od dokumentarnog filma na temu stradanja u cestovnom prometu i radionica koje se nadovezuju na prikazivanje filma, a sadrže: 
Vježba grupni rad - situacija nezgode - što da radim? 
Interaktivna prezentacija - uzroci prometnih nezgoda i ljudski faktor sigurnosti u prometu. 

U radionici, koju je vodio Tomislav Šepić iz AK Rijeka aktivno su sudjelovali učenici trećih razreda.

 [više]

Posjet izložbi "Divovi Patagonije"

Autor: Ivana Vladilo, 24. 2. 2017. 14:58

U sklopu programa “Obrazovanje za održivi razvoj" učenici su, u pratnji školske psihologinje posjetili izložbu „Divovi Patagonije“ koju je pripremio Prirodoslovni muzej iz Rijeke u suradnji s tvrtkom International Cultural Group LTD, u čijem je vlasništvu izložba. Na izložbi su mogli vidjeti replike kostura dinosaura izrađene prema cjelovitim fosilnim primjercima pronađenima na području Patagonije, kao i modele izrađene prema izvornim primjercima. U sklopu ovog projekta postavljen je i "Terenski dnevnik jednog paleontologa", autorska izložba o životu i uvjetima života u vrijeme dinosaura na našem području.

fotografije

 [više]

Europski tjedan strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

Autor: Ivana Vladilo, 2. 12. 2016. 17:08

European Vocational Skills Week: "Discover your Talent!"

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju pokreće se na inicijativu Europske komisije kako bi se strukovno obrazovanje i osposobljavanje za napredne vještine i kvalitetna radna mjesta učinilo privlačnijim kroz razna događanja koja će se održavati u cijeloj Europi, na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini. Zainteresirani sudionici Tjedna imat će priliku razmijeniti primjere izvrsnosti s područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, inovativne nastavne prakse, uspješne strukovne programe koji potiču naukovanja, primjere učenja na radnome mjestu, usavršavanja i prekvalifikacije te održivih partnerstava između poduzeća i obrazovnih ustanova.
Službeno počinje uvodnim događanjem 5. prosinca u Bruxellesu. Svečanom dodjelom nagrada u Bruxellesu 9. prosinca završava 

Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja sudjelovat će ovako:

U srijedu 7. prosinca 2016. u vremenu od 9 do 13 sati otvaramo vrata školskih radionica i praktikuma. Učenici će zainteresiranoj javnosti praktično pokazati stečena  znanja i vještine,  uz mentorstvo nastavnika: CNC (Smojver), automehatronika (Segulin), automehanika (Rak) i zavarivanje (Petković).

Posebno pozivamo učenike osnovnih škola, ulazak u radionice i praktikume približit će im, možda, buduće zanimanje i olakšati odabir pri upisu u srednju školu.

Pozivamo i sve ostale zainteresirane građane da razgledaju prostore i vide nove oblike strukovnog obrazovanja podržanog novim tehnologijama.

Zanimanja za koja u Školi obrazujemo, deficitarna su i omogućuju konkurentnost na tržištu rada. Najbolji se često zapošljavaju kod obrtnika ili u tvrtkama gdje obavljaju praksu. Upisne kvote nam se, na preporuku Zavoda za zapošljavanje, stalno povećavaju.

U našoj Školi postoji i program obrazovanja odraslih koji također nudi veliki broj strukovnih programa, mogućnost dokvalifikacije, prekvalifikacije te specijalizacije.

https://ec.europa.eu/eusurvey/printcontribution?code=fb04db3d-05c2-45c1-a4ce-c0c77f1c1ded 

 [više]

Razgledali smo izložbu "Prvi na svijetu"

Autor: Ivana Vladilo, 19. 11. 2016. 20:21

Učenici prvih razreda posjetili su i razgledali izložbu torpeda "Prvi na svijetu". Uz stručno vodstvo autora izložbe saznali su nove činjenice vezane uz struku i vidjeli mnoge zanimljive izloške. Industrijska povijest Rijeke u svjetskom kontekstu, postala im je bližom.

fotografije

 [više]

Zabavno-edukativne aplikacije EAThink za djecu i mlade dostupne za besplatno preuzimanje (PC, Android i iOS sustav)

Autor: Ivana Vladilo, 12. 10. 2016. 10:42

Zabavno-edukativne aplikacije EAThink za djecu i mlade dostupne
za besplatno preuzimanje (PC, Android i iOS sustav)

Opatijska Udruga Žmergo adaptirala je dvije obrazovne aplikacije u sklopu 3-godišnjeg, europskog projekta EAThink2015 – Jedi lokalno, misli globalno. Aplikacije su izrađene za pametne telefone, a namijenjene su prvenstveno djeci i mladima s ciljem usvajanja novih informacija, znanja, vještina i stavova o problematici hrane, poljoprivrede, poštene trgovine, lokalnih proizvođača te brojnih drugih tema. Riječ je o aplikacijama EAThink game i Bornina
pita.

Kroz dinamičnu aplikaciju EAThink game saznajemo više o hrani i putu koji ona mora prijeći od polja do tanjura na zabavan i interaktivan način. Podijeljena je u tri poglavlja od kojih svako predstavlja po jedan od osnovnih koraka u prehrambenom lancu: proizvodnju, distribuciju i kupovinu. Svako poglavlje sastoji se od igre sa šest nivoa i tematskih dijelova koji imaju za cilj
osvijestiti kako naše prehrambene navike i prehrambeni lanac općenito, utječu na svijet.

U aplikaciji Bornina pita šećemo se s Bornom Njamnjamgradom u potrazi za najboljim namirnicama za pitu po bakinom receptu. Šest poglavlja čine kratku priču o održivom prehrambenom lancu te se dotiču tema poput porijekla hrane, sezonalnosti voća i povrća, okoliša te društvenog utjecaja proizvodnje i distribucije hrane, kao i savjesnog odabira pri kupovini proizvoda.
Besplatno preuzimanje omogućeno je za Android i iOS sustave, a dostupne su i PC verzije. Kako bi preuzete aplikacije funkcionirale na hrvatskom jeziku, prije preuzimanja potrebno je jezične postavke na pametnom telefonu ili tabletu namjestiti na hrvatski jezik.
Android
https://play.google.com/store/apps/details… 
https://play.google.com/store/apps/details…
iOS
https://itunes.apple.com/…/robins-cake-bornin…/id1026923371…
https://itunes.apple.com/us/app/eathink-game/id1066181726…
PC verzija
Obje aplikacije funkcioniraju na hrvatskom jeziku i na računalima. Preuzeti ih se možete na poveznici http://eathink2015.org/hr/eathink-app/%20. Kako biste igru EAThink igrali u prosječnoj brzini, namjestite postavku grafičke kvalitete na opciju „fantastično“ (Graphics Quality: Fantastic).
Za lakše preuzimanje aplikacija, pripremili smo i 5-minutni tutorijal s korisnim
savjetima za preuzimanje aplikacija i to za sve navedene operativne sustave.

Potražite ga i pogledajte na Žmergovom YouTub kanalu https://www.youtube.com/watch?v=xBavE3pSVyE
 

 [više]

Brošura za roditelje-,,Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati

Autor: Ivana Vladilo, 9. 2. 2018. 10:25

Zbog rastuće dostupnosti proizvoda koji sadrže nove psihoaktivne tvari te visokih rizika koji se povezuju s njihovom konzumacijom, svrha prodmetne brošure je informirati roditelje o toj pojavi. U njoj će roditelji naći osnovne informacije o tome što su nove psihoaktivne tvari (nove droge), u kakvim se oblicima pojavljuju, gdje se iste mogu nabaviti, koji su učinci i štetne zdravstvene posljedice konzumacije novih droga te kako prepoznati trovanje novim psihoaktivnim tvarima. Također, u brošuri su navedeni savjeti za roditelje kako na vrijeme uočiti i spriječiti problem vezan uz konzumaciju novih psihoatkivnih tvari, odnosno kako razgovarati s djetetom o novim drogama i štetnim posljedicama njihove konzumacije.
 

BROŠURU za RODITELJE prolistajte u Kutku za roditelje

 [više]

Zdrav za 5! i ove godine

Autor: Ivana Vladilo, 24. 2. 2017. 16:52

„Zdrav za 5!“ projekt je Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U našoj Županiji provode ga djelatnici Policijske uprave primorsko goranske i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pod nazivom „Promocija sigurnosti i javnozdravstvene samosvijesti - SAM“.

U našoj su Školi održana predavanja za učenike prvih i drugih razreda:

Za prve razrede predavanje pod nazivom: Prevencija uporabe droga održao je Goran Gašpert, djelatnik Policijske uprave Rijeka, dana 2. veljače. 2017.
Za druge razrede predavanje pod nazivom: Prevencija ovisnosti o igrama na sreću održao je psiholog Pino Tuhtan djelatnik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dana 14. veljače 2017.

Predavanje o utjecaju droga na ljudski organizam održala je za prve razrede psihologinja Iva Vukušić, djelatnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dana 16. veljače 2017.

 

 [više]

KALENDAR pomoćničkih ispita za razdoblje ad lipnja 2016. do ožujka 2017. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Vladilo, 13. 6. 2016. 18:11

KALENDAR
pomoćničkih ispita za razdoblje ad lipnja 2016. do ožujka 2017.

 [više]

NAJ...razred 2016. - razred 14

Autor: Ivana Vladilo, 1. 6. 2016. 11:25

Školski projekt NAJ...razred, provodili smo od veljače do travnja 2016. godine. Nije se ocjenjivalo znanje, već različiti elementi učeničkog sudjelovanja u svakodnevnom školskom/razrednom okružju. Rezultati su dobiveni računanjem srednje ocjene po mjesecima, te zaključno srednjom ocjenom mjesečnih srednjih ocjena.

Čestitamo NAJ...razredu, razredu 14!

 [više]

Proveden projekt - „Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima-GEAR II“

Autor: Ivana Vladilo, 1. 6. 2016. 11:13

Učenici razreda 24, Leo Šljivo i Nedim Tihić, su u ponedjeljak 30. svibnja 2016.god. u Zagrebu na završnoj konferenciji predstavili pilot-projekt „Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima-GEAR II“,  koji je u njihovom razredu provodila školska psihologinja, Senka Tomljanović Manestar, početkom drugog polugodišta ove školske godine. Na konferenciji je sudjelovalo 12 srednjih škola iz Hrvatske, čiji su učenici, provodeći projekt i obrazujući se, imali zadatak napraviti završni rad (produkt) s kojim su sudjelovali u kampanji za mlade s ciljem podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti, kvalitetnim i ravnopravnim vezama, nasilju u vezama mladih te o tome što mogu učiniti i kako raeagirati na nasilje u vezi.

ALBUM

 

 

 [više]

Predstavljanje Škole na Korzu 25. svibnja 2016.

Autor: Ivana Vladilo, 1. 6. 2016. 10:59

Sve su se srednje škole, pa i Strojarska za industrijska i obrtnička zanimanja, predstavile svojim programima te upoznale zainteresirane osmaše i njihove roditelje s mogućnostima upisa.

ALBUM

 

 [više]

Učenik Mirilović na Državnom natjecanju učenika u disciplinama Tehnička mehanika, Strojarske konstrukcije i Tokar i srodna zanimanja područja obrade i montaže Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Vladilo, 9. 5. 2016. 14:59

Pod mentorstvom prof. Smojvera, učenik Saša Mirilović, 32 CNC operater,             sudjelovao je na Državnom natjecanju 21. i 22. travnja 2016. u Tehničkoj školi Čakovec. Iako izvrstan u praktičnom dijelu natjecanja (3. mjesto) slabijim rezultatom iz teorijskog dijela našem je natjecatelju u konačnici pripalo 11. mjesto. 

Čestitamo učeniku i mentoru na sudjelovanju i postignutim rezultatima.

Cjeloviti Bilten natjecanja možete vidjeti ovdje, a fotografije ovdje.

 [više]

Webinar o razvoju e-lektira i razmjena ideja

Autor: Ivana Vladilo, 2. 5. 2016. 09:28

Webinar o razvoju e-lektira i razmjena ideja 
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet organiziraju webinar pod naslovom Razvoj e-lektira i razmjena ideja. Webinar će se održati u petak, 6. svibnja 2016. s početkom u 13 sati u formatu TeachMeet susreta u Adobe Connect komunikacijskom i kolaboracijskom alatu na adresihttp://connect.carnet.hr/lektire. Za ulazak u virtualnu sobu potrebno je odabrati opciju „Prijava kao gost“ te upisati svoje ime i prezime.

Do 4. svibnja moguće se prijaviti i kao izlagač.

 [više]

Zelena čistka u Strojarskoj školi

Autor: Ivana Vladilo, 28. 4. 2016. 18:24

22. travnja 2016. u Strojarskoj je školi održana akcija čišćenja okoliša, Zelena čistka. Tom je prigodom obilježen i Dan planeta Zemlje.

 [više]

Prilog o Strojarskoj školi u RTL dnevniku 30. 03. 2016.

Autor: Ivana Vladilo, 4. 4. 2016. 11:53

RTL danas - Dnevnik RTL-a, 30. ožujka 2016., 29. - 31. minuta prilog o Strojarskoj školi Rijeka

RTL danas

 [više]

Rijeka psihologije u Strojarskoj školi

Autor: Ivana Vladilo, 21. 2. 2016. 18:14

  ponovo je tekla Strojarskom školom u  srijedu 17. veljače 2016. god. u 17:30 sati – kada je održana radionica za učenike i nastavnike stručnih predmeta strukovnih škola pod nazivom:“ Psihologija svakodnevice:  Ponašamo li se ekološki?“

Radionicu je vodila školska psihologinja Senka Tomljanović Manestar , a pripremila ju je s ciljem osvještavanja učenika i nastavnika o potrebi djelovanja na području  odgoja i obrazovanja za održivi razvoj. Radionica je bila podijeljena u dva dijela pri čemu se prvi dio odnosio na provedbu upitnog lista za učenike o nekim znanjima iz područja zaštite na radu i svakodnevnim ekološkim i neekološkim ponašanjima učenika i njihovih obitelji. Drugi dio radionice odrađen je spomenutog 17.veljače 2016. god. u prostoru CNC praktikuma u nazočnosti 40 učenika (razredi 12, 14, 22 i 32) te 6 nastavnika.

Učenici su sudjelovali u radioničkom dijelu na način da su metodom mozgovne oluje odgovarali na pitanje: Što je ekološko ponašanje i promatrali smo njihovo ponašanje pri ulasku u radionicu u odnosu na otpad koji se nalazilo namjerno pobacan po podu. Sudionicima su prezentirani rezultati prethodno provedenih upitnika, gledali su kratki film: Povijest svijeta u 2 minute i raspravljali o tome ponašaju li se ekloški ili ne i što možemo učiniti da poboljšamo svja ponašanja u odnosu na okoliš u kojem živimo. Zaključak, na kraju radionice, u skladu je s dosadašnjim istraživanjima ekološkog ponašanja mladih a to je sljedeće: Mladi ljudi imaju proekološki stav, znači podržavaju ekološko ponašanje, ali samo na deklarativnoj razini. U praksi, kad ekološko ponašanje treba i provoditi, mladi zakazuju.

PORUKA UČENICIMA: Usvojimo i primjenjujmo ekološko ponašanje, a to je ono ponašanje  koje ne šteti okolišu i usmjereno je na zaštitu okoliša.

              

 

 [više]

E-savjetovanje: prijedlog Pravilnika o stručnoj spremi nastavnika

Autor: Ivana Vladilo, 1. 2. 2016. 14:19

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u e-savjetovanjima otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Pravilnika o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u školskoj ustanovi i učeničkom domu.

Rasprava je otvorena do 25. veljače 2016. godine.

Da biste mogli sudjelovati u raspravi potrebno je da se registrirate u sustav na stranici e-savjetovanja s korisničkim imenom i lozinkom. 

 [više]

Cjelovita kurikularna reforma

Autor: Ivana Vladilo, 25. 1. 2016. 13:50

22.01.2016. objavljeni Primjeri radnih verzija kurikularnih dokumenata

 [više]

Webinar održan 5. 1. 2016. u 13 sati za sve srednje škole Republike Hrvatske

Autor: Ivana Vladilo, 13. 1. 2016. 19:05

Webinar održan u 13 sati za sve srednje škole Republike Hrvatske dostupan je na poveznici

Što donosi cjelovita kurikularna reforma?

Autori webinara

Članovi Ekspertne radne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu: dr. sc. Boris Jokić, Branka Vuk, prof., dr. sc. Ružica Vuk, Tomislav Reškovac, prof., Suzana Hitrec, prof., dr. sc. Branislava Baranović i dr. sc. Zrinka Ristić Dedić                                    

Tematski dijelovi webinara     

Kurikularni pristup: ciljevi i načela
Promjene koje donosi Cjelovita kurikularna reforma u osnovnim i srednjim škola
Predmeti u novom kurikulumu

 [više]

U tiskanom i e-izdanju "24 sata", 11. prosinca 2015.

Autor: Ivana Vladilo, 14. 12. 2015. 11:56

Članak dostupan i u e-izdanju "24 sata"

 [više]

Tribina Implementacija Europske Agende za obrazovanje odraslih

Autor: Ivana Vladilo, 27. 11. 2015. 15:18

Dana 25. studenoga 2015. godine u Strojarskoj škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka, J. Vlahovića 10, Rijeka s početkom u 15.00 sati održana je tribina na kojoj je predstavljen projekt Implementacija Europske Agende za obrazovanje odraslih, važni nacionalni i europski dokumenti vezani za sustav obrazovanja odraslih.
Tribina je okupila sve relevantne sudionike u planiranju i provođenju obrazovanja odraslih u Primorsko-goranskoj županiji.

 [više]

Župan Zlatko Komadina u posjetu školi

Autor: Ivana Vladilo, 23. 11. 2015. 16:44

U utorak, 17. studenog 2015. župan Primorsko goranske županije, Zlatko Komadina i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, Edita Stilin, posjetili su Strojarsku školu za industrijska i obrtnička zanimanja te Prometnu školu i Strojarsko-brodograđevnu školu za industrijska i obrtnička zanimanja s kojima dijelimo školsku zgradu. Povod posjeta je završetak jedne faze rekonstrukcije i uređenja školske zgrade tijekom koje je, u posljednjih nekoliko godina, Županija uložila značajna sredstva kojima je rekonstruirano krovište i izvedena gromobranska instalacija, izmijenjena gotovo sva vanjska stolarija, izvedena hidrantska mreža, rekonstruirana temeljna kanalizacija i sanitarani čvorovi, uređene radionice za praktičnu nastavu, instalirana nova rasvjeta i rekonstruiran dio elektroinstalacija itd.

Župan je sa zanimanjem prošao kroz sve školske prostore, razgledao radionice i praktikume te se u razgovoru s ravnateljima zanimao za  probleme s kojima se škole susreću u svom radu. Izrazio je i spremnost Županije kao osnivača školskih ustanova podržati modernizaciju i razvoj naših škola, a najavio je i mogućnost izgradnje školske sportske dvorane kroz uvrštenje u plan kapitalnih investicija Primorsko-goranske županije.

Album fotografija

u medijima:
Župan obišao renovirane zgrade srednjih škola čiji je osnivač PGŽ
 

 [više]

Novi list 18. rujna 2015. - članak Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Vladilo, 2. 10. 2015. 16:00

 [više]

Tematsko nastavničko vijeće

Autor: Ivana Vladilo, 25. 5. 2015. 13:36

25. svibnja održano je tematsko nastavničko vijeće na kojem je prof Dinka Juričić, Školska knjiga, zanimljivo izlagala o "okrenutoj učionici" te o nekim mogućim lako primjenjivim metodama poučavanja s ciljem "Kako motivirati učenike"

 

Upoznajmo prof. Dinku Juričić

http://www.hrt.hr/285614/magazin/dinka-jurcic-sama-je-stvorila-svoj-komadic-raja

 [više]

Rijeka psihologije tekla je i kroz našu školu

Autor: Ivana Vladilo, 13. 4. 2015. 08:36


Rijeka psihologije je manifestacija koja se ove godine održala 4. put u sklopu Tjedna psihologije u Hrvatskoj, u razdoblju od 16. do 21. veljače 2015.
I naša se školska psihologinja, kao i prethodnih godina, uključila u manifestaciju odžavši radionicu za učenike pod nazivom Psihologija svakodnevice: radionica smijeha.
Više o radionici pogledajte na http://www.teklic.hr/lifestyle/event/odrzana-radionica-smijeha/
O manifestaciji:
http://www.mojarijeka.hr/vijesti/zavrsila-cetvrta-rijeka-psihologije/

Prikaz događanja, pa, i iz naše škole: 
https://www.youtube.com/watch?v=y7U7n7G6QgM

 [više]

Obavijest osnovnim i srednjim školama za sudjelovanje u provedbi kampanje ''Techmen - promocija Office365 kroz interaktivne radionice i predavanja o tehnologiji'' Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Vladilo, 9. 3. 2015. 10:03

Microsoft Hrvatska d.o.o. planira provesti kampanju ''Techmen - promocija Office365 kroz interaktivne radionice i predavanja o tehnologiji'' čiji je naglasak približavanje te upoznavanje učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj s uslugom Microsoft Office365.

Predviđeno vrijeme trajanja kampanje je četiri mjeseca, počevši od kraja veljače 2015. g., odnosno sve će osnovne i srednje škole imati mogućnost prijaviti se za posjetu Techmen tima sve do popunjenosti termina u određenim regijama, i to prema sljedećem rasporedu:

 • Kvarner i Istra: 20. travnja - 3. svibnja 2015. g.

U razdoblju održavanja kampanje, Techmen tim će posjetiti škole i približiti tematiku korištenja tehnologije u nastavi zainteresiranim školama, odnosno njihovim učenicima i nastavnicima. Predavanja i radionice osmišljene su prema odgovarajućim dobnim skupinama (viši razredi osnovnih škola te srednjoškolski uzrast) te uključuju neka od sljedećih predavanja:

 • Što je Office 365, kako pristupiti usluzi i primjeri uporabe za učenike;
 • Kako koristiti digitalnu bilježnicu u nastavi;
 • Kako povećati produktivnost rada u grupi uz pomoć OneDrive tehnologije;
 • Izrada online sadržaja uz korištenje alata OfficeMix;
 • Što znači sigurnost na Internetu i
 • Programiranje bez programiranja - moderni alati za programiranje.

Osim navedenoga, u sklopu kampanje održalo bi se i natjecanje među prijavljenim školama te bi tri najbolje škole bile u mogućnosti osvojiti vrijedne nagrade.

Više informacija o besplatnoj Office365 usluzi i alatima koji omogućuju obrazovnim institucijama i njenim zaposlenicima, učiteljima, nastavnicima i učenicima besplatan pristup Office365 alatima sa AAI@EDU korisničkim računom na skole.hr domeni možete pronaći na poveznici, dok informacije o tijeku kampanje ''Techmen - promocija Office365 kroz interaktivne radionice i predavanja o tehnologiji'' možete pronaći na Facebook stranici.

U slučaju da želite da Techmen tim posjeti Vašu školu, kontaktirajte Techmen tim na elektroničku poštu zebani@microsoft.com i rezervirajte svoj termin. Možete se prijaviti od javne objave ove obavijesti do popunjenosti termina u gore navedenim regijama.

U svrhu pružanja potpore korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija u procesu obrazovanja, ovim putem pozivamo vas da se prijavite za sudjelovanje u provedbu kampanje.

 [više]

ONLINE ECDL TEČAJEVI

Autor: Snježana Kučić-Mirković, 5. 3. 2015. 10:19

Objavljeno 11 novih besplatnih online ECDL tečajeva za učenike, nastavnike i studente

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Otvoreno učilište Algebra, Hrvatski informatički zbor (HIZ) i Ministarstvo uprave, predstavili su danas, 19. prosinca 2014. godine nove online ECDL (European Computer Driving Licence) tečajeve.

Tijekom 2014. godine izrađeno je 11 novih ECDL online tečajeva prema obnovljenom kurikulumu ECDL modula:  Osnove računala, Osnove komunikacije, Obrada riječi, Proračunske tablice, Prezentacije, Korištenje baza podataka, Web dizajn, Uređivanje fotografija, Planiranje projekata, IT sigurnost i Online suradnja.

Više možete pročitati na: http://www.carnet.hr/novosti/novosti?news_id=3398.

Novi tečajevi su dostupni putem CARNetovog sustava za online učenje Loomen na adresi https://loomen.carnet.hr/.

 

 [više]

Prezentacija ESI(tronic) programa - početak buduće suradnje

Autor: Ivana Vladilo, 6. 1. 2015. 22:41

U petak 19. prosinca 2014. organizirano je  predavanje u Strojarskoj školi. Gospodin Edvard Cerkovnik iz tvrtke Bosch održao je izlaganje i prezentaciju ESI (tronic) programa u vremenu od tri školska sata za nastavnike aktiva struke i tridesetak učenika.Osim što se program ESI (tronic) može koristiti kao dijagnostički program za automobile, on predstavlja i bazu tehničkih podataka za sva europska vozila (sadrži osnovne tehničke podatke za raznovrsne automobile, uputstva za utvrđivanje i otklanjanje različitih kvarova, automobilske električne sheme, popise rezervnih dijelova…).

 [više]

Office 365 - aktivan!

Autor: Ivana Vladilo, 20. 11. 2014. 17:03

 • Mobilni učitelji i nastavnici / Mobilni učenici
 • Upravljanje elektroničkom poštom i kalendarom
 • Vaše bilješke na svim uređajima
 • Podijelite nastavne materijale sa suradnicima i učenicima
 • Komunikacija u realnom vremenu
 • Rad preko svih web preglednika, na svim operacijskim sustavima, putem interneta ili aplikacije na uređaju
 • Za nastavnike i tijekom redovitog obrazovanja za učenike besplatna instalacija s prijavom s AAI@EDU korisničkim računom na skole.hr domeni

Pogledajte sami

 [više]

Nagrađena naša školska knjižničarka

Autor: Ivana Vladilo, 10. 11. 2014. 09:45

Milka Šupraha Perišić i Ivana Vladilo

Ivana Vladilo, prof. i dipl. knjiž., stručna suradnica savjetnica, školska knjižničarka Strojarske škole, dobitnica je Kukuljevićeve povelje 2014. godine. Tom je prigodom, uz 11. studenog - Dan hrvatskih knjižnica, objavljen intervju u GKR Magazinu

"Kukuljevićeva povelja" znak je javnog priznanja, a dodjeljuje se jednokratno knjižničnim djelatnicima, članovima Hrvatskoga knjižničarskog društva, za dugogodišnji rad i značajne rezultate na unapređenju knjižničarske djelatnosti. Povelja je nazvana imenom zaslužnog hrvatskog bibliofila i bibliografa Ivana Kukuljevića Sakcinskog. 

 

 [više]

ZAVRŠNA KONFERENCIJA OOR Vijest ima dokument u privitku

Autor: Snježana Kučić-Mirković, 7. 9. 2014. 20:58

2. rujna 2014. u Zagrebu je održana Završna konferencija Obrazovanja za održivi razvoj. Na konferenciji je sudjelovalo 65 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika. Cilj knferencije je bio razmjena iskustava i ideja za provedbu obrazovanja za održivi razvoj, a glavni sadržaj bila je izložba plakata s prikazom projekta. 

Naša škola se predstavila s projektom "Zbrinjavanje otpada u školskim radionicama" voditeljica Senke Tomljanović Manestar, prof. i Snježane Kučić-Mirković, dipl.ing.

 [više]

Novi list, 10. srpnja 2014. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Vladilo, 11. 7. 2014. 10:34

Suvremenom opremom do realnog radnog okruženja

 [više]

Popis udžbenika za Strojarsku školu - novo

Autor: Ivana Vladilo, 11. 6. 2014. 13:12

Popis udžbenika po zanimanjima, razredima i predmetima

 [više]

BESPLATNI I NAJBOLJI

Autor: Snježana Kučić-Mirković, 5. 12. 2012. 20:52

 

26 zadivljujućih činjenica o finskom sustavu obrazovanja

 

Nakon što je napravljena velika edukacijska reforma prije 40-ak godina, finski školski sustav dosljedno zasjeda na vrh internacionalnih lista edukacijskih sustava.

Kako to uspijevaju? 

Jednostavno - idu protiv stalnog ocjenjivanja i centraliziranog modela kojeg koriste Zapadne zemlje, piše Business Insider

 

 [više]

U Švedskoj danas, u Hrvatskoj?

Autor: Ivana Vladilo, 4. 12. 2012. 16:20

Švedska škola je izbacila učionice, a umjesto njih je arhitekt Rosan Bosch dizjanirao kreativni prostor u kojemu djeca uče. Na ovaj način veći broj škola želi izbaciti klasični dizajn razreda te bi školske klupe u četiri zida trebale uskoro pasti u zaborav. Pogledajte kako izgledaju novi razredi.

https://www.srednja.hr/Novosti/Jeste-li-znali/Fotogalerija-Pogledajte-sto-svedska-skola-ima-umjesto-ucionica#ad-image-10

 [više]

Osnivanje službenog tijela Republike Hrvatske sa zadaćom poticanja čitanja

Autor: Ivana Vladilo, 15. 11. 2012. 17:21

http://web.ffos.hr/poticanjecitanja/index.php

 [više]

Nastavak obrazovanja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Snježana Kučić-Mirković, 19. 9. 2012. 22:37

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (N.N. br. 86/12), učenicima koji su stekli nižu stručnu spremu (dvogodišnji program) i učenicmai sa završenom trogodišnjom školom omogućen je nastavak školovanja u statusu redovitog učenika (bez financijskih obveza za učenika i roditelje).

 [više]

Strojarska škola sudjeluje u projektu Rijeka psihologije

Autor: Ivana Vladilo, 21. 2. 2012. 22:55

Manifestacija Rijeka psihologije provodi se u okviru Tjedna psihologije u Hrvatskoj koji je pokrenulo Hrvatsko psihološko društvo 2008. godine, a u Rijeci će se održati od 20. do 26.veljače.

U knjižnici Strojarske škole, 22. veljače 2012. s početkom u 17 sati održat će se tribina Literatura samopomoći u knjižnici. Moderatorice: Senka Tomljanović Manestar, psihologinja i Ivana Vladilo, knjižničarka.

 [više]

Jezični priručnik poslovne komunikacije

Autor: Ivana Vladilo, 3. 12. 2011. 15:08

http://www.prirucnik.hr/

Jezični priručnik Coca-Cole HBC Hrvatska dio je  trogodišnjeg projekta, ima 272 stranice i sastoji se od dvaju dijelova: klasičnoga priručnika u kojemu se daju osnovna pravila hrvatskoga standardnog jezika i pravila primjerene poslovne komunikacije te rječnika u kojemu se abecednim redom nude rješenja za strane i domaće riječi, izraze i pojmove s kojima se zaposlenici Coca-Cole HBC Hrvatska i mnogih drugih tvrtka susreću u svakodnevnome radu. Nastao je na temelju zbirke tekstova lektoriranih tijekom protekle tri godine, a koja uključuje tekstove namijenjene unutrašnjoj i vanjskoj komunikaciji koja se u tome razdoblju odvijala unutar Coca-Cole HBC Hrvatska.

 [više]

Čitanje u mladosti je ključ uspješne karijere

Autor: Ivana Vladilo, 9. 4. 2011. 08:44

Jedina izvanškolska aktivnost koja doista povećava šanse mlade osobe za uspeješnom karijerom jest čitanje, pokazuje istraživanje. Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford otkrili su da 16-godišnjaci koji čitaju knjige imaju puno veće mogućnosti za menadžerskim i profesionalnim pozicijama kad pređu 30-tu, nego oni koji uopće nisu čitali.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica
Oglasna ploča
Oglasna ploča - knjižnica
RASPORED ZVONA

UJUTRO:
1. sat - 8:00 -   8:45
2.         8:50 -   9:35
3.         9:40 - 10:25
4.        10:45 - 11:30
5.        11:35 - 12:20
6.        12:25 - 13:10
7.        13:15 - 13:55

POPODNE:
0 sat 13:10 - 13:55
1.      14:00 - 14:45
2.      14:50 - 15:35
3.      15:40 - 16:25
4.      16:45 - 17:25
5.      17:30 - 18:10
6.      18:15 - 18:55
7.      19:00 - 19:40

Kalendar
« Srpanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka / Jože Vlahovića 10, HR-51000 Rijeka / ss-strojarskazaiiozanimanja-ri.skole.hr / ured@ss-strojarskazaiiozanimanja-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju